فهرست مطالب

نشریه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قاسم جعفرزاده* صفحات 7-32
    هر مکتب معرفتی و سامانه ی علمی نیاز به پویایی و تحرک دارد؛ در گستره ی تاریخ، اندیشه هایی که نتوانسته اند پا به پای پیشرفت زمان، حرکت کنند، از پاسخگویی به پرسش های روز درمانده اند و کم کم رو به فراموشی و خاموشی رفته اند. روش های معرفتی در فهم دین اسلام که دین خاتم است، نیاز به بازخوانی و آسیب شناسی جدی دارد، زیرا که آموزه های آن برای همه زمان ها و مکان ها آمده است. اخباری گری در برهه ای از تاریخ اندیشه شیعی روش حاکم در فهم متون دینی بوده و در عصر حاضر هم به عنوان یک روش در این عرصه عمل می کند. در این مقاله بر آنیم تا بررسی کنیم اخباری گری چگونه شکل گرفته و از چه مبادی معرفتی بهره جسته و در تاریخ اندیشه شیعی چه پیامدهای معرفتی و اجتماعی را در پی داشته است. از این رو با روش تحقیق کتابخانه ای به روش شناسی فهم دینی رویکرد اخباری گری خواهیم پرداخت و در ابتدا به شکل گیری تاریخی اخباری گری به عنوان روش نقلی صرف در دست یابی به احکام اسلامی اشاره نموده، سپس به زمینه های اجتماعی و دلایل شکل گیری و در نهایت به لوازم معرفتی و اجتماعی آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: اخباری گری، محمد امین استر آبادی، عقل، نقل، روش شناسی، لوازم معرفتی، لوازم اجتماعی
  • مصطفی شریفی پور* صفحات 33-49
    معرفت شناسی جریان تکفیر درصدد فهم منابع دانشی جریان سلفی تکفیری است. گفتمان سلفی با نپذیرفتن عقل به عنوان منبعی در عرض نقل، عملا از این سنخ معرفت بی بهره بوده و آن را به حد یک موید برای یافته های نقلی تقلیل داده است و از این روسی که این جریان عقل را در طول نقل و دلیلی غیرمستقل فرض می کند.
    دلیل نقلی مهم ترین منبع دانشی این نحله به شمار می رود که خود شامل کتاب، سنت و اجماع می شود. حجیت خبر واحد در عقاید حتی باوجود ضعف سند از چالشی ترین مباحث معرفت شناسانه ی این جریان است.
    در این جریان، روش شهودی با اینکه از اساس انکار نمی شود اما قرار گرفتن آن در عرض دلیل نقلی و یا تقدم آن بر ادله ی سمعی به شدت مورد اعتراض و انکار سلفیه قرار می گیرد و منازعات سلفیه با متصوفه شاهدی بر این مدعاست.
    کلیدواژگان: معرفت شناسی، تکفیر، عقل، نقل، تجربه، شهود
  • محمدتقی مقدمی* صفحات 51-76
    فقه اجتماعی به عنوان بخشی از فقه عام، پدیده های اجتماعی را از منظر حقوق و تکالیف مومنان بررسی می کند و با اندیشه اجتماعی مسلمین، دارای پیوندهای عمیق روشی و معرفتی است. فقه اجتماعی می تواند ظرفیت بالایی را در طرح پرسش ها و ساخت نظریه های نوین و به طور کلی در فرایند تولید علم اجتماعی ایفا کند. بدین منظور، هدف تحقیق حاضر، شناسایی زمینه های مشترک و نسبت میان این دو علم با روش مقایسه و مطالعه تطبیقی است تا وجوه افتراق و اشتراک و میزان تاثیرپذیری و تاثیرگذاری هر یک معین شود. اشتراک دو علم در ارائه الگوی رفتاری و هنجارساز آن دو است. فقه اجتماعی، هنجارها و باورهای دینی را با استفاده از مکانیزم جامعه پذیری درونی می کند و در مقابل، علم اجتماعی با تصحیح فهم وتعمیق دریافت های فقیه از موضوع و مسائل اجتماعی، به سالم سازی فرایند اجتهاد و رسیدن به حکم واقعی یاری می رساند.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی اجتماعی، علم اجتماعی، علم اجتماعی مسلمین، احکام ثابت و متغیر
  • محمدحسین مقاره ای* صفحات 77-100
    عرفان یکی از مواریث با اهمیت گذشتگان است که حیات اجتماعی خود را به گونه های مختلفی در میان مذاهب اسلامی ادامه داده است. یکی از انحراف ها و اشکال هایی که متاسفانه در میان عرفا بروز پیدا کرده، انزواطلبی و دوری از متن جامعه بوده است. برای رفع این مشکل، جریان هایی به نام فتوت و نظیر آن در طول تاریخ ایجاد شدند تا بتوانند این نقیصه فردی بودن عرفان را برطرف کنند که می توان آن را نوعی حرکت به سمت عرفان اجتماعی دانست. عرفان اجتماعی، عرفانی است که علاوه بر سلوک فردی، سلوک اجتماعی در آن نقش پررنگی دارد و عارف تلاش می کند با تزکیه نفس خود، کاری پیامبرگونه انجام دهد و جامعه را نیز به سمت کمالات الهی سوق دهد. عرفان اجتماعی، دارای مراتب مختلفی است و در یک تقسیم بندی می توان آن را به عرفان اجتماعی حداقلی و حداکثری تقسیم کرد. در این مقاله تلاش می شود با بررسی فتوت نامه ها، تفاوت های میان عرفان فردی با عرفان اجتماعی و تفاوت میان عرفان اجتماعی حداقلی با عرفان اجتماعی حداکثری بیان شود.
    کلیدواژگان: فتوت، عرفان عملی، عرفان اجتماعی، عرفان حد اکثری، تزکیه، عبدالرزاق کاشانی
  • حمزه خادم علی* صفحات 101-122
    تولید علوم انسانی اسلامی در گرو بازخوانی میراث فکری اسلام و بازشناسی ظرفیت های عظیم آن است. عرفان اسلامی با دارا بودن سابقه تاریخی و چهره های شاخص، بخش مهمی از این میراث را در خود جای داده است. وقوع انقلاب اسلامی مردم ایران به رهبری امام خمینی(ره) و نقش محوری عرفان در آن، ضرورت پرداختن عمیق تر به این علم را دو چندان می کند.
    در این مقاله تلاش شده است، تا از طریق مقایسه مواضع و عملکردهای بزرگان عرفان، یک گونه شناسی از مکاتب عرفانی در برخورد با مسائل اجتماعی ارائه گردد و در این مسیر، به کتب عرفانی و آیات و روایات مرتبط پرداخته شده است. ارائه سطوح مختلف از عملکرد عرفا در قالب عرفان انزوا، عرفان فردی با کارکرد اجتماعی و عرفان فردی با سلوک اجتماعی و هم چنین ارائه تعریفی نو از عرفان اجتماعی با تکیه بر بیانات امام خمینی و استاد بزرگوارشان(ره) و معرفی برخی از ویژگی های این مکتب عرفانی، از ویژگی های این مقاله است
    کلیدواژگان: عرفان اجتماعی، کارکرد اجتماعی، سلوک اجتماعی، گونه شناسی، امام خمینی، آیت الله شاه آبادی
  • سید محمد ثقفی* صفحات 123-144
    سفرنامه ها متونی هستند که با رویکرد تاریخی به ثبت مشاهده های خود در دو حطیه مسائل جغرافیایی و فرهنگی پرداخته اند. این متون که در بسیاری از موارد با تحلیل هایی نیز همراه است، داده های تاریخی فراوانی را برای بررسی های جامعه شناختی در اختیار پژوهش گران قرار می دهد که در دوره کنونی مورد غفلت قرار گرفته است. در این نوشتار به بررسی فرهنگ جوامع اسلامی از منظر ابن بطوطه پرداخته ایم. وی علاوه بر بررسی شهرها و اماکن مقدس و مدارس، به توصیف و تحلیل فرهنگ اقوام نیز پرداخته است. بررسی شیوه زندگی عرفا و متصوفه، نگاهی انتقادی به ابن تیمیه، تحلیل دقیق تعاملات سیاهان تانزانیا و آیین سوزاندن زنان در هند، از جمله مسائلی است که ابن بطوطه به آن ها پرداخته است.
    کلیدواژگان: سفرنامه، رحله، ابن بطوطه، اندیشه اجتماعی، تاریخ اجتماعی
|
  • Qsim Jafarzdeh * Pages 7-32
    Every intellectual school of thought needs to be fluid and responsive. Throughout history those schools or paradigms of thought that could not keep pace with the advance of time and were unable to respond to the issues of the day were slowly forgotten and eventually died. Intellectual methods for understanding Islam-which is the final religion-need to be revisited and subjected to a serious pathology. This is because the teachings of Islam are universal, for all times and all places. Akhbarism was the method of choice for understanding religious text in a certain period of the history of Shīʿi thought. In this age as well it is presenting itself as a living and responsive method. The study at hand will investigate the origin of Akhbarism and its formative influences and intellectual underpinnings. From its beginnings as a purely traditional method, using only textual authority to expound the rulings of Islamic law, to a more elaborate system with a bearing on other fields, it will trace the repercussions, both intellectual and social, of this school of thought in Shīʿi history.
    Keywords: Akhbarism, Astar?b?d?, intellect (reason), tradition (textual authority), methodology, cognitive concomitants
  • Muaf Sharfpr * Pages 33-49
    The epistemology of the Takfiris is contingent upon understanding the sources of knowledge of the Salafi-Takfiri movement. In denying that the intellect is on par with tradition, the Salafis effectively have no access to the former and see it as nothing but supporting evidence for tradition or textual authority. Hence it can be said that this current or school of thought sees the intellect to be under tradition in a hierarchal relationship and does not believe that it has any independent authority.
    Hence tradition or textual authority, composed of the Qur’an, the Sunnah, and consensus, is the most important source of knowledge for the Salafis. Consequent to this is their acceptance of traditions that have only a single chain of narrators and that are weak, which is the most controversial aspect of their epistemology. While they do not reject outright intuition or inspiration as a source of knowledge, they do strongly oppose these being put on par with or taking precedence over textual authority. The arguments and debates between Salafis and Sufis underscores the truth of this claim.
    Keywords: epistemology, Takfiri, intellect, Tradition, experiment, intuition
  • Muammad Taq Muqaddam * Pages 51-76
    Social jurisprudence, as a field of general jurisprudence, studies social phenomena from the perspective of the rights and duties of believers and has profound methodological and cognitive links with the social thought of Muslims. Social jurisprudence can provide the platform on which issues are tabled and new theories are formed, and can in general be effectual in the process of producing social science. Towards this end, the study in hand uses a comparative methodology to delineate common grounds and relations between the two sciences in question, determining in the process their points of convergence and divergence, as well as the influence that they have on one another. The two sciences are common in putting forth behavioral and normative models. So while social jurisprudence facilitates the internalization of religious norms and beliefs via the mechanism of sociability, social science reciprocates by correcting the understanding and deepening the perception of the jurisconsult on social subjects and issues, thereby improving the integrity of the process of Ijtihad and helping him to reach a ruling in consonance with reality.
    Keywords: Socio-political jurisprudence, social science, Islamic social science, fixed, variable rulings
  • Mohammadhosein Maghare’Ie * Pages 77-100
    Mysticism (ʿirfān), as an invaluable inheritance left by posterity, has continued its social existence in various ways amongst the different schools of thought in Islam. One of the deviations and problems that has unfortunately appeared amongst the mystics is the tendency to retreat from society. To resolve this problem chivalric movements, called futuwwat, were formed so as to counteract the tendency towards a personal or individual mysticism. Such movements can be seen to be a type of ‘social mysticism.’ The latter is a type of mysticism in which in addition to personal wayfaring, social wayfaring plays an important part. The wayfarer in this case tries to purify his soul and then, in the manner of prophets, goes on to usher society towards divine perfection. Social mysticism can be divided into different levels and in one estimation it can be divided into the two levels or types of minimalist and maximalist. The present article purviews chivalric manuals and treatises and attempts to show the differences between personal and social mysticism on the one hand, and between minimalist and maximalist social mysticism on the other.
    Keywords: Futuwwat, chivalry, practical mysticism, social mysticism, Abd al-Razz?q K?sh?n?
  • amzah Khdim al * Pages 101-122
    The production of Islamic human sciences is tied to a reinterpretation of the intellectual inheritance of Islam and the recognition of the great potential that such an endeavour holds. Islamic mysticism (ʿirfān), with its rich history and outstanding figures, is an important part of this inheritance. The event of the Islamic Revolution in Iran at the hands of the people and under the leadership of Imam Khumanyni (r), and the crucial role that mysticism played in it, makes a more profound treatment of this science all the more necessary. The article in hand compares the positions and practices of great mystics and attempts to derive from this a typology of mystical schools of thought and their relation with social issues. In so doing the study expounds on the different levels of activity of the mystics, such as, reclusive mysticism, personal mysticism with social applications, and personal mysticism with social wayfaring. It continues by presenting a new definition of social mysticism using the words of Imam Khumayni (r) and his great teacher and delineating some of the particularities of this mystical school of thought
    Keywords: social mysticism, social application, social wayfaring, the affair of the People of the House, Imam Khumayni, Ayatullah Shahabadi, religion with the people
  • Sayyid Muammad Thaqaf * Pages 123-144
    Travelogues are historically oriented texts that record the observations of their authors in regards to geographical and cultural issues. In many cases these texts, which are also accompanied by analyses and can provide researchers with a plethora of historical information for their sociological studies, are in the present era largely overlooked. The paper at hand applies itself to the study of the culture of Muslim societies from the perspective of Ibn Baṭūṭah. He writes not only about cities, sacred places, and schools, but also provides descriptions and analyses of the culture of various people. Some of these treatises pertain to things such as the way of life of the mystics, a critique of Ibn Taymiyyah, an accurate analysis of the interactions of the blacks of Tanzania, and the custom of burning widows in India
    Keywords: Travelogue, Ri?lah, Ibn Ba???ah, social thought, social history